6 z 16
Poprzednie
Następne
Obiady domowe jak u mamy. Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować [PRZEPISY]
Tradycyjna kaczka z jabłkami
Składniki
kaczka
ok. 5-6 jabłek
4 łyżki oleju
łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku
ostra papryka
sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas.
2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki