https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Obiady domowe jak u mamy. Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować

opr. Magda Smoleń
Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować. Na zdjęciu tradycyjne pierogi ruskie. W galerii znajdziesz inne przepisy na dania obiadowe jak u mamy!
Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować. Na zdjęciu tradycyjne pierogi ruskie. W galerii znajdziesz inne przepisy na dania obiadowe jak u mamy! Fot. archiwum
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, sycący krupnik, kotlet schabowy rozpływający się w ustach, czy rewelacyjne pierogi ruskie. Domowe, pyszne klasyczne obiady zawsze się bronią! Zobaczcie, co przygotować na obiad, by było „jak u mamy”. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy naszych Czytelników. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Obiad jak u mamy! Zobacz przepisy na tradycyjne polskie dania, które zawsze warto przygotować:

  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
  • Tradycyjny krupnik domowy
  • Klasyczne kotlety mielone
  • Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjna kaczka z jabłkami
  • Chrupiące placki ziemniaczane
  • Kluski leniwe z bułka tartą
  • Tradycyjny kotlet schabowy
  • Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń z Białki
  • Pierogi z serem na słodko
  • Tradycyjne pierogi ruskie
  • Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami
  • Klasyczny gulasz wieprzowy
  • Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem
  • Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich

Poszukując w polskiej kuchni dań, które z miejsca poprawią nam nastrój, wystarczy zwrócić się ku najpyszniejszym wspomnieniom z dzieciństwa. Bardzo często wśród rodzimego "comfort food" znajdują się tradycyjne zupy – rosół, pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, żurek. Tuż obok nich plasują się treściwe, polskie obiady – schabowy, gulasz, golonka, pierogi, placki ziemniaczane.
Ważną cechą comfort food jest także łatwość przygotowania. Niestety polska kuchnia, choć słynie z prostych składników i tradycyjnych receptur, obfituje również w potrawy, których przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu. Ale warto!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Izka

Uwielbiam takie rodzinne obiadki, zawsze tak jemy u babci w niedziele. Dobre jedzonko, kompocik albo caprio do popicia i miłe rozmowy :-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska