Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa ogórkowa tradycyjna, ogórkowa z grzankami i ogórkowa z kaszą. Wszystkie pyszne [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

mad
Macie ochotę na zupę ogórkową? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!
Macie ochotę na zupę ogórkową? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! Fot. Stanisław Romek
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce lizać! Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej.

Zupa z ogórków kiszonych jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Klasyczna, z grzankami lub nawet z kaszą powinna często gościć na naszych stołach. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

  • Tradycyjna zupa ogórkowa
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami
  • Zupa ogórkowa z kaszą
Tradycyjna zupa ogórkowa.
Tradycyjna zupa ogórkowa. Fot. Stanisław Romek

Tradycyjna zupa ogórkowa [PRZEPIS]

Składniki

  • ćwiartka kurczaka
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g kiszonych ogórków
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 150 ml śmietanki 18 proc.
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie
Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy i dodać pora, pietruszkę i 1 marchewkę (pokroić na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić. Drugą marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodać do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie (oprócz ziemniaków i startej marchewki) wyciągnąć je z zupy. Dodać ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotować ok. 15 minut i dolać śmietankę. Na koniec dorzucić posiekany koperek i jeszcze doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
Przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlać trochę zupy i stopniowo wymieszać śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową.
Ważne, aby ogórki z sokiem dodawać gdy ziemniaki będą miękkie, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami.
Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami. Fot. Joanna Tokarz

Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami [PRZEPIS]

Składniki: 

  • 6 skrzydełek 
  • 3 litry wody 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 pietruszka 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 mała cebula 
  • 1 słoik ogórków kiszonych (750 g) 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 8 ziemniaków 
  • kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 
  • 3 łyżki masła 
  • sól, pieprz do smaku 
  • natka pietruszki

 
 
Wykonanie 
Skrzydełka umyć i zalać wodą. Ugotować, a po zebraniu szumowin dodać pokrojoną na cząstki marchewkę, pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na łyżce masła, po czym dodać do niej starte na grubych oczkach ogórki kiszone (razem ze skórkami) oraz wlać kwas po ogórkach (uważając, by nie wpadły pozostałości z kiszenia). Gotować około 20 minut.
Po tym czasie z wywaru drobiowego wyciągnąć skrzydełka oraz pietruszkę (możemy także usunąć liście laurowe i ziele angielskie) i dodać zagotowane z cebulą ogórki. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlać do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.  
W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Dodać je do zupy.  
Na pozostałym maśle opiec na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb.  
Zupę po nałożeniu na talerz posypać grzankami i posiekaną natką pietruszki. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zupa ogórkowa z kaszą.
Zupa ogórkowa z kaszą. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Zupa ogórkowa z kaszą [PRZEPIS] 

Składniki

  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 40 dag ziemniaków
  • 4 ogórki kwaszone
  • śmietana
  • sól
  • zielenina
  • angielskie ziele, liść laurowy

 

Wykonanie
Kaszę ugotować w ok. 1,5 l wody. Rozdrobnić warzywa i podsmażyć na tłuszczu, dodać do kaszy. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy, dogotować do miękkości. Dodać starte na tarce ogórki, możemy do smaku dolać wody z ogórków, podprawić śmietaną, posypać zieleniną. 
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska