Zupa z ogórków kiszonych jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Klasyczna, z grzankami lub nawet z kaszą powinna często gościć na naszych stołach. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
- Tradycyjna zupa ogórkowa
- Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami
- Zupa ogórkowa z kaszą

Tradycyjna zupa ogórkowa [PRZEPIS]
Składniki
- ćwiartka kurczaka
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 700 g ziemniaków
- 400 g kiszonych ogórków
- 300 ml soku z kiszonych ogórków
- 150 ml śmietanki 18 proc.
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy i dodać pora, pietruszkę i 1 marchewkę (pokroić na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić. Drugą marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodać do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie (oprócz ziemniaków i startej marchewki) wyciągnąć je z zupy. Dodać ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotować ok. 15 minut i dolać śmietankę. Na koniec dorzucić posiekany koperek i jeszcze doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
Przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlać trochę zupy i stopniowo wymieszać śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową.
Ważne, aby ogórki z sokiem dodawać gdy ziemniaki będą miękkie, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami [PRZEPIS]
Składniki:
- 6 skrzydełek
- 3 litry wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 pietruszka
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 słoik ogórków kiszonych (750 g)
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 ziemniaków
- kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
Skrzydełka umyć i zalać wodą. Ugotować, a po zebraniu szumowin dodać pokrojoną na cząstki marchewkę, pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na łyżce masła, po czym dodać do niej starte na grubych oczkach ogórki kiszone (razem ze skórkami) oraz wlać kwas po ogórkach (uważając, by nie wpadły pozostałości z kiszenia). Gotować około 20 minut.
Po tym czasie z wywaru drobiowego wyciągnąć skrzydełka oraz pietruszkę (możemy także usunąć liście laurowe i ziele angielskie) i dodać zagotowane z cebulą ogórki. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlać do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Dodać je do zupy.
Na pozostałym maśle opiec na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb.
Zupę po nałożeniu na talerz posypać grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zupa ogórkowa z kaszą [PRZEPIS]
Składniki
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- 40 dag ziemniaków
- 4 ogórki kwaszone
- śmietana
- sól
- zielenina
- angielskie ziele, liść laurowy
Wykonanie
Kaszę ugotować w ok. 1,5 l wody. Rozdrobnić warzywa i podsmażyć na tłuszczu, dodać do kaszy. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy, dogotować do miękkości. Dodać starte na tarce ogórki, możemy do smaku dolać wody z ogórków, podprawić śmietaną, posypać zieleniną.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie!
