https://gazetakrakowska.pl
reklama
II tura wyborów - pasek artykułowy

Zupa ogórkowa tradycyjna, ogórkowa z grzankami i ogórkowa z kaszą. Wszystkie pyszne. Zobacz przepisy

mad
Macie ochotę na zupę ogórkową? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!
Macie ochotę na zupę ogórkową? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! Fot. Stanisław Romek
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce lizać! Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej.

Zupa z ogórków kiszonych jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Klasyczna, z grzankami lub nawet z kaszą powinna często gościć na naszych stołach. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

  • Tradycyjna zupa ogórkowa
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami
  • Zupa ogórkowa z kaszą
Tradycyjna zupa ogórkowa.
Tradycyjna zupa ogórkowa. Fot. Stanisław Romek

Tradycyjna zupa ogórkowa [PRZEPIS]

Składniki

  • ćwiartka kurczaka
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g kiszonych ogórków
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 150 ml śmietanki 18 proc.
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie
Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy i dodać pora, pietruszkę i 1 marchewkę (pokroić na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić. Drugą marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodać do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie (oprócz ziemniaków i startej marchewki) wyciągnąć je z zupy. Dodać ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotować ok. 15 minut i dolać śmietankę. Na koniec dorzucić posiekany koperek i jeszcze doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
Przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlać trochę zupy i stopniowo wymieszać śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową.
Ważne, aby ogórki z sokiem dodawać gdy ziemniaki będą miękkie, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami.
Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami. Fot. Joanna Tokarz

Zupa ogórkowa z ziemniakami i grzankami [PRZEPIS]

Składniki: 

  • 6 skrzydełek 
  • 3 litry wody 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 pietruszka 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 mała cebula 
  • 1 słoik ogórków kiszonych (750 g) 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 8 ziemniaków 
  • kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 
  • 3 łyżki masła 
  • sól, pieprz do smaku 
  • natka pietruszki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

 
 
Wykonanie 
Skrzydełka umyć i zalać wodą. Ugotować, a po zebraniu szumowin dodać pokrojoną na cząstki marchewkę, pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na łyżce masła, po czym dodać do niej starte na grubych oczkach ogórki kiszone (razem ze skórkami) oraz wlać kwas po ogórkach (uważając, by nie wpadły pozostałości z kiszenia). Gotować około 20 minut.
Po tym czasie z wywaru drobiowego wyciągnąć skrzydełka oraz pietruszkę (możemy także usunąć liście laurowe i ziele angielskie) i dodać zagotowane z cebulą ogórki. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlać do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.  
W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Dodać je do zupy.  
Na pozostałym maśle opiec na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb.  
Zupę po nałożeniu na talerz posypać grzankami i posiekaną natką pietruszki. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zupa ogórkowa z kaszą.
Zupa ogórkowa z kaszą. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Zupa ogórkowa z kaszą [PRZEPIS] 

Składniki

  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 40 dag ziemniaków
  • 4 ogórki kwaszone
  • śmietana
  • sól
  • zielenina
  • angielskie ziele, liść laurowy

 

Wykonanie
Kaszę ugotować w ok. 1,5 l wody. Rozdrobnić warzywa i podsmażyć na tłuszczu, dodać do kaszy. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy, dogotować do miękkości. Dodać starte na tarce ogórki, możemy do smaku dolać wody z ogórków, podprawić śmietaną, posypać zieleniną. 
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Zobacz koniecznie:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola

do dobrej ogórkowej muszą być dobre ogórki! czyli domowe, a ze sklepowych to krakus tylko

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wielki Finał XXV Pucharu Tymbarku na Superauto.pl Stadionie Śląskim

Wielki Finał XXV Pucharu Tymbarku na Superauto.pl Stadionie Śląskim

Zmienia się krajobraz Bronowic. Trwają rozbiórki, powstanie zabudowa wielorodzinna

Zmienia się krajobraz Bronowic. Trwają rozbiórki, powstanie zabudowa wielorodzinna

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska