Spis treści
Tyle zyskają firmy i pracownicy?
Nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej to korzystny krok odzwierciedlający obecną sytuację pracowników. Od 1 września kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków wzrośnie z 300 zł do 450 zł na pracownika miesięcznie.
Dofinansowanie posiłków, będące dobrowolnym świadczeniem pozapłacowym ze strony pracodawcy, to jeden z najbardziej pożądanych benefitów przez pracowników, którego popularność w ostatnim roku wyraźnie wzrosła. Jak wynika z badania Sodexo, 80 proc. pracowników deklaruje, że chciałoby otrzymywać taki rodzaj regularnego wsparcia od swojego pracodawcy. Firmy, reagując na aktualne potrzeby pracowników, coraz częściej decydują się na dofinansowanie posiłków i zwiększają środki przeznaczone na ten cel, a teraz pracodawcy będą mogli zastosować takie rozwiązanie na jeszcze korzystniejszych warunkach2.
– Podwyższenie kwoty dofinansowania posiłków do 450 zł to adekwatna do obecnej dynamiki gospodarczej reakcja. Wyższe ulgi w składkach ZUS mają potencjał złagodzić obciążenia konsumentów oraz przynieść pracodawcom tak dziś potrzebną możliwość optymalizacji kosztów – mówi Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Jego zdaniem to „zmiana w dobrym kierunku", ponieważ, jak tłumaczy, dzięki temu pracodawcy mają szansę oszczędzić rocznie na składkach ZUS, a pracownicy zyskują zwiększoną siłę nabywczą. – Przykładowo, firma z 150 pracownikami może oszczędzić aż 165 888 zł rocznie, a pracownik zyskać dodatkowe 89,24 zł miesięcznie. W przypadku średniej wielkości przedsiębiorstwa zatrudniającego 500 osób, oszczędności mogą wynieść 552 960 zł, natomiast duże firmy z 2500 pracownikami mają potencjał zaoszczędzenia aż 2 764 800 zł rocznie – wylicza Rochala.
Dofinansowanie produktów zakupionych w sklepach, Zmiana na korzyść pracowników
Nowelizacja rozporządzenia nie tylko reguluje kwestię wysokości dofinansowania, ale też doprecyzowuje zakres korzystania ze świadczenia. Dotychczas przepisy mówiły o możliwości zakupu gotowych posiłków, jednak nie było jasno wskazane, gdzie dokładnie można je nabyć. – Od września świadczenie będzie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłków w lokalach gastronomicznych, ale także w placówkach handlowych – wyjaśniono.
– Dostępność posiłków w placówkach handlowych stale rośnie, a konsumenci, z uwagi na oszczędność, coraz częściej po nie sięgają. Według raportu PMR Handel produktami food-to-go w Polsce 2022 ponad 85 proc. Polaków korzysta z dań gotowych, których zakupu dokonuje głównie w sklepach i sieciach detalicznych. Prognozy nie pozostawiają wątpliwości – trend ten będzie się dynamicznie rozwijał – zauważa ekspert.
– Nowelizacja daje czytelny obraz sytuacji, a interpretacja przepisów nie będzie już przysparzać firmom trudności. To bardzo pozytywna zmiana prawna, zapewniająca przedsiębiorstwom dużą elastyczność i przejrzystość – dodaje.
Rochala spodziewa się, że aktualizacja przepisów przyczyni się do jeszcze większej popularności dofinansowania posiłków. – Pracodawcy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest dbanie o zdrowie, energię i dobrostan zatrudnionych. Mając dostęp do wiedzy i regulacji prawnych, dostrzegają też realne korzyści płynące z optymalizacji finansowych, co ma szczególne znaczenie w kontekście obecnych wyzwań rynkowych – podsumowuje.
WIDEO: Work life balance już jest passé? Pracownicy chcą innych benefitów
