Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne inaczej [PRZEPIS]

Andrzej Łukańko
Ogórki małosolne inaczej

Andrzej Łukańko z Krzywaczki w lecie oddaje się z przyjemnością jednej ze swoich pasji - przygotowywaniu przetworów na zimę. Poleca ogórki małosolne iczaczej

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 4 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków
  • 2 łyżeczki drobnej morskiej soli
  • garść liści aroni, winogrona, dębu, porzeczki czarnej, chrzanu, orzecha włoskiego, wiśni
  • gałązka lubczyku
  • łodyga kopru
  • łodyga kopru włoskiego
  • torebka 3-5 l na mrożonki

Wykonanie
Ogórki wymoczyć przez 12 godzin. Następnie wysuszyć i obciąć końcówki. Włożyć do torby, dodać przyprawę do kiszenia ogórków, liście i łodygi. Wszystko posypać równo solą. Szczelnie zamknąć torebkę, potrząsnąć, lekko ugnieść - z czuciem, aby nie podziurawić.

Torebkę z zawartością włożyć na 8 godzin do lodówki. Następnie trzymać ją dobę w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe. Przechowywać w lodówce.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska