Andrzej Łukańko z Krzywaczki w lecie oddaje się z przyjemnością jednej ze swoich pasji - przygotowywaniu przetworów na zimę. Poleca ogórki małosolne iczaczej
Składniki
- 1 kg ogórków
- 4 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków
- 2 łyżeczki drobnej morskiej soli
- garść liści aroni, winogrona, dębu, porzeczki czarnej, chrzanu, orzecha włoskiego, wiśni
- gałązka lubczyku
- łodyga kopru
- łodyga kopru włoskiego
- torebka 3-5 l na mrożonki
Wykonanie
Ogórki wymoczyć przez 12 godzin. Następnie wysuszyć i obciąć końcówki. Włożyć do torby, dodać przyprawę do kiszenia ogórków, liście i łodygi. Wszystko posypać równo solą. Szczelnie zamknąć torebkę, potrząsnąć, lekko ugnieść - z czuciem, aby nie podziurawić.
Torebkę z zawartością włożyć na 8 godzin do lodówki. Następnie trzymać ją dobę w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe. Przechowywać w lodówce.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN