Osobowość Roku 2020. Bogdan Pajka: Z szacunkiem do tradycji

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Udostępnij:
Przedstawiamy jednego z liderów w Kategorii Biznes. To oni, mimo trudności, jakie przyniósł 2020 rok, poradzili sobie z przeciwnościami losu, utrzymali działalność firmy i zatrudnienie, a jednocześnie dbali o bezpieczeństwo i zdrowie pracowników. Bogdan Pajka z powodzeniem prowadzi swoją firmę. Zdobył prestiżowe II miejsce w naszym Plebiscycie Osobowość 2020.

Zdobył Pan laur w Plebiscycie Osobowość Roku 2020 w kategorii Biznes. Jaka była Pana reakcja na wieść o wygranej?
Nie spodziewałem się tego, więc byłem mile zaskoczony.

Czym zajmuje się Pana firma?
Firma zajmuję się w głównej mierze sprzedażą artykułów spożywczych, jak również chemicznych. Największą uwagę skupiamy na dostarczaniu swoim klientom zawsze świeżych warzyw i owoców, jak również mięsa i wędlin od lokalnych dostawców.

Zna Pan biznes od podszewki. Od jak dawna zajmuje się Pan prowadzeniem własnej firmy?
Prowadzeniem własnej firmy zajmuję się od 30 lat. Wszystko zaczęło się od stoiska warzywnego w Zakopanem, na targu pod Gubałówką. Ze wględu na dużą odległość jednak postanowiłem, wspólnie wraz z moim bratem, wybudować kiosk ogólno-spożywczy w Tokarni. Później były kolejne sklepy. Największą moją inwestycją było wybudowanie Galerii „Czarny Lew" w Pcimiu.

Właśnie otwarli Państwo pierwszą galerię handlową na obszarze wiejskim powiatu myślenickiego.
Znalazło tu zatrudnienie ponad 50 osób. Dołożyliśmy starań, aby było przestronnie, dysponujemy też dużym parkingiem dla klientów. Chcieliśmy, aby to był duży kompleks handlowy, i to się udało. Z szacunku dla tradycji, zachowaliśmy też historyczną nazwę „Czarny Lew”.

Czy w Pana otoczeniu były tradycje prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej? Kto był dla Pana inspiracją?
Większość mojej rodziny zajmowała się handlem począwszy od pradziadka. Inspiracją i wzorem dla mnie był mój ojciec.

Czy pamięta Pan swoją pierwszy dobry i znaczący krok w biznesie?
Myślę, że znaczącym krokiem było otworzenie pierwszego samoobsługowego sklepu w gminie Tokarnia, a następnie podpisanie umowy franczyzowej z polską siecią handlową „Lewiatan”.

Trudny ubiegły rok znacznie zmienił nasze możliwości. Jakie są Pana obserwacje jako przedsiębiorcy branży spożywczej?
My, jako branża spożywcza również odnotowaliśmy spadek obrotów, lecz nie było to tak dotkliwe, jak w branżach typu gastronomia, hotelarstwo czy turystyka.

Jak zmieniała się branża na przestrzeni lat?
Na przestrzeni ostatnich lat branża spożywcza zmieniła się diametralnie. Inwazja wielkich sieci handlowych do Polski wyznaczyła nam nowe wyzwania i bardzo dużą konkurencję. Biorąc pod uwagę, iż klient chce robić zakupy w jednym miejscu z dogodnym parkingiem staramy się wyjść tak jak tylko jest to możliwe naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Pana motto życiowe?
Do celu dochodzi się małymi krokami.

Jakie cechy powinien posiadać dobry szef?
Dobry szef powinien zadbać o dobrą atmosferę w pracy.

Czy ma Pan pasję, która Pana zajmuje poza prowadzeniem biznesu, czy może praca jest pasją?
Można powiedzieć, że praca jest moją pasją, lecz w wolnych chwilach lubię podróżować i jeździć na rowerze.

Co by Pan poradził początkującym przedsiębiorcom?
W życiu ważne jest, żeby robić to, co się lubi.

FLESZ - Wylatujesz na wakacje? To musisz wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Osobowość Roku 2020. Bogdan Pajka: Z szacunkiem do tradycji - Dziennik Polski

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie