
Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci wydawanego od 1972 r. przewodnika Gault&Millau, przyznają restauracjom czapki kucharskie. Punkty przyznawane są za jakość produktów, smak, wygląd i sposób podania dania, ale również za wystrój, obsługę i atmosferę.

Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20, co ma przełożenie na ilość czapek kucharskich: 20-19 pkt. to 5 czapek, 18-17 pkt. to 4 czapki, 16-15 pkt. daje 3 czapki, 14-13 pkt. oznacza 2 czapki, 12-11 pkt. to 1 czapka.

„Łowcy smaków” nie odwiedzają jedynie największych i najbardziej znanych restauracji w wielkich miastach, ale również te w mniejszych miastach. Tym razem znowu trafili do Oświęcimia. Z dobrym skutkiem.

Portobello Ristorante zakotwiczyło pod adresem Oświęcim, ul. Władysława Jagiełły 27 przed czterema laty, a już trzeci rok z rzędu mogą pochwalić się czapką kucharską i stroną w „żółtym przewodniku”.
- Przez dwa lata zabrakło nam dosłownie pół punktu, żeby zdobyć dwie czapki - wyjawia Kamil Kubarski, szef kuchni Portobello Ristorante. - Teraz zabrakło dwóch, a mielibyśmy dwie czapki kucharskie - dodaje.
To co w karcie i na talerzu, to zasługa całej ekipy