https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pączki dubajskie nowością w Zakopanem, ale i tak przegrywają z tradycyjnym pączkiem z nadzieniem różanym

Marcin Szkodzinski
15 tys. pączków przez dobę usmażą w Cukierni Samanta
15 tys. pączków przez dobę usmażą w Cukierni Samanta Marcin Szkodzinski
Cukiernia z niemal 100-letnią tradycją jak co roku przestawiła się na produkcję pączków na tłusty czwartek. Z produkcji sięgającej 400-500 sztuk dziennie na dobę przed tłustym czwartkiem produkuje aż 15 tys. Tradycyjnie królują pączki z nadzieniem różanym.

Cukiernia Samanta od niemal 100 lat i trzech pokoleń produkuje słodkości dla mieszkańców Podhala i turystów. Tradycją jest, że przed tłustym czwartkiem zakład przestawia się na produkcję pączków, która zwiększa się o 3 tysiące procent.

- Na co dzień robimy od 400 do 500 pączków, a teraz zrobimy ok. 15 tys. Tyle w tłusty czwartek wyjedzie pączków do naszych sklepów i odbiorców - mówi Maciej Rzankowski, właściciel Cukierni Samanta w Zakopanem i Kościelisku.

Pączek dubajski wyprze tradycyjne?

Na zakopiańskim rynku cukierniczym pojawił się pączek dubajski, który w tym roku będzie nowością podczas tłustego czwartku.

- Od dwóch miesięcy w Zakopanem królują pączki dubajskie, ale wygrywa pączek z nadzieniem różanym. Te dubajskie mają nadzienie pistacjowe z dodatkiem ciasta kataifi oraz dodatkiem czekolady - opisuje nowość Maciej Rzankowski.

W produkcji, ale także w gustach konsumentów zwycięża jednak tradycja i w większości miłośnicy tłustego czwartku zamawiają pączki z nadzieniem różanym.

- Prawdziwy pączek powinien być z nadzieniem różanym. Zrobiony w tradycyjny sposób na jajkach z dużym dodatkiem żółtek. Historia mówi, że powinien być smażony na smalcu, ale my używamy oleju rzepakowego ze względu na lepszy smak - zaznacza właściciel Cukierni Samanta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Papież Leon XIV: „Pokój dla całego świata"

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska