Aromatyczny pasztet z pieczonych warzyw i ryżu
Składniki:
- 2 saszetki ryżu parboiled (np. Britta)
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 50 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40-60 minut).
Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz też:
Polecamy przepis szefa kuchni:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?