MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieprznik jadalny jest uwielbiany przez grzybiarzy. Pierwsze kurki już w czerwcu. Gdzie szukać grzybów? Jak je czyścić?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Już w czerwcu w polskich lasach będzie można trafić na pierwsze pieprzniki jadalne, czyli kurki.
Już w czerwcu w polskich lasach będzie można trafić na pierwsze pieprzniki jadalne, czyli kurki. JAKUB STEINBORN
W tym roku sezon grzybowy może zaskakiwać. Zmiana klimatu i ocieplenie spowodowały, że w połowie kwietnia na południu Polski pojawiły się pierwsze maślaki i borowiki ceglastopore. Choć prawdziwy wysyp nastąpi w sezonie jesiennym, już w czerwcu pojawią się inne znane gatunki, m.in. kurki.

Spis treści

Pełny kosz to marzenie każdego grzybiarza. Z każdym kolejnym miesiącem rośnie szansa na obfite zbiory, w czerwcu zaczną się pojawiać ulubione gatunki, jak m.in. kurki. Już teraz w niektórych regionach można liczyć na sporadyczne ilości maślaków i borowików.

Gdzie i kiedy szukać kurek?

Pieprznik jadalny większości Polaków znany jest jako kurka. Niektórzy nazywają go też liską lub lisiczką. Charakteryzuje się żółtą barwą, pofalowanym kapeluszem, można go znaleźć od czerwca do jesieni w lasach liściastych i iglastych. Najczęściej tworzy grupy na kwaśnych glebach, w pobliżu sosen, świerków lub wiekowych dębów.

Jest to bardzo pospolity grzyb, jego owocniki wyrastają w różnego typu lasach, na całym obszarze kraju od czerwca do października, informuje Nadleśnictwo Białystok.

Jako grzyb jadalny ten gatunek ceniony jest ze względu na aromat oraz chrupkość owocników, dodaje z kolei na swojej stronie Nadleśnictwo Zwierzyniec.

Ile zapłacisz za kilogram kurek?

Rok temu pierwsze kurki pojawiły się m.in. w Łódzkiem i na Opolszczyźnie. Za kilogram trzeba było zapłacić nawet 100 zł. Warto jednak pamiętać, że „premiera” danego produktu sezonowego zawsze przynosi wysoką cenę, podobnie będzie tej wiosny i lata. Widać to nie tylko na przykładzie grzybów, ale też warzyw i owoców, np. truskawek. Dopiero szczyt sezonu i wysoka podaż znacznie obniżają stawki. W lipcu 2023 r. cena za kurki spadła do 35-40 zł/kg.

W kurkach nie ma robaków

Większość grzybów po zebraniu należy czyścić, niektóre mogą być robaczywe. Kurki są jednak jednym z wyjątków, nie mają w sobie robaków, wymagają jedynie oczyszczenia z piasku. Odpowiada za to hitinmannoza, która działa rozpuszczająco na jaja pasożytów.

Hitinmannoza z kurek paraliżuje układ nerwowy larw pasożytów oraz dorosłych osobników, doprowadzając do ich śmierci. Rozpuszcza również ich jaja. Niestety, obróbka termiczna grzybów w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy tę substancję, a więc usmażone, gotowane czy pieczone kurki nie wykazują już działania przeciwpasożytniczego. Również sól kuchenna powoduje rozkład hitinmannozypisze Monika Góralska na portalu stronazdrowia.pl.

Oczywiście walory smakowe są ważne, dlatego kurki często są poddawane obróbce i nie jest to błędem. Wtedy jednak dostarczają jedynie (albo aż) witamin i składników odżywczych, nie działają już przeciwpasożytniczo. Aby taki efekt uzyskać, należy kurki suszyć i wykorzystać jako np. przyprawę.

Jak oczyścić i suszyć kurki?

Najlepiej czyści się kurki na sucho. Jeśli masz w domu nożyk, szczoteczkę lub pędzelek, użyj ich do pozbycia się piasku i leśnego mchu. Każdy jadalny gatunek grzyba możesz ususzyć na kaloryferze, słońcu, w piekarniku lub w suszarce. W przypadku kurek znacznie stracą one na objętości, staną się kruche i łamliwe, więc jedynym przeznaczeniem może tu być przyprawa. Świeże zbiory sprawdzą się z kolei jako baza do sosów, zup lub dodatek do porannej jajecznicy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pieprznik jadalny jest uwielbiany przez grzybiarzy. Pierwsze kurki już w czerwcu. Gdzie szukać grzybów? Jak je czyścić? - Strefa Agro

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska