Pierogi z serem to danie, które kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1,5 łyżki oleju
- woda
Składniki na farsz
- 200 g sera białego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru do posypania
- sól
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.
