Placki z cukinii – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Latem nic tak nie smakuje jak młoda, jędrna cukinia. Można ja po prostu usmażyć na maśle, ale warto przygotować z niej pyszne placuszki. Jak zrobić dobre placki z cukinii? Z czym je podawać? Podpowiadają nasi Czytelnicy!

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 2 młode nieduże cukinie
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić, żeby puściła sok. Odcisnąć sok. Dodać do cukinii jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i piec na rumiano.
Są pyszne z sosem kurkowym ze śmietaną.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym szefa kuchni [PRZEPIS]
Składniki na placki
- 3 młode cukinie
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta soli i pieprzu
- olej rzepakowy
Składniki na sos koperkowy
- 200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
- pęczek koperku
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]
Składniki dla 2 osób
- cukinia
- duże jajko
- duża cebula
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- wędzony łosoś
- koperek
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii [PRZEPIS]
Składniki
- ok. kg ziemniaków
- cebula
- mąka ziemniaczana (łyżka)
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukinia
- smalec
- sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i startą cukinię. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Przepis Justyny Kalemby
