- Po raz pierwszy spotkałam się w sklepie z tak ogromnymi pieczarkami. Musiałam je kupić i porządnie nadziać. Wyszło pyszne danie – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga "Kuchnia w czekoladzie".
Składniki na 10 sztuk
- 10 bardzo dużych pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka czerwona
- 200 g sera żółtego mozzarella
- 200 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej bazylii
Wykonanie
Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do około 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Zobacz koniecznie!

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?