Przekąski. Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela [PRZEPIS]
opr. Magda Smoleń
Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem i kurczakiem to pomysł na sytą przekąskę lub letni obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Fot. Joanna Tokarz
Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem i kurczakiem to pomysł na sytą przekąskę lub letni obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
- Po raz pierwszy spotkałam się w sklepie z tak ogromnymi pieczarkami. Musiałam je kupić i porządnie nadziać. Wyszło pyszne danie – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga "Kuchnia w czekoladzie".
Wykonanie Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do około 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.