Pieczarki w serowym cieście to pomysł na ciepłą kolację, lekki obiad lub przekąskę. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Kądziołki, autorki bloga „Po prostu pycha”.
Składniki
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 płaskie łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek bułki tartej
Wykonanie
Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Pieczarki obrać, odciąć ogonki, zamoczyć w cieście.
Następnie obtoczyć w bułce tartej.
Pieczarki usmażyć na rozgrzanym oleju. Ważne, aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wideo