- Uwielbiam domowe pączki i zawsze na tłusty czwartek robię je sama - mówi Wiesława Kucharzyk z Zakopanego. - Pracowałam w cukierni, więc wiem, jak je zrobić.
Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.
Wybierz Wpływową Kobietę Małopolski 2012 Zobacz listę kandydatek i oddaj głos!
Która stacja narciarska w Małopolsce jest najlepsza? Zdecyduj i weź udział w plebiscycie
Ferie zimowe 2012. Zobacz, jak możesz je spędzić w Krakowie!
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!