https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podajemy góralski przepis na pączki a'la pani Wiesia

Tomasz Mateusiak
Wiesława Kucharzyk dzieli się z nami przepisem na pączki
Wiesława Kucharzyk dzieli się z nami przepisem na pączki Tomasz Mateusiak
Dziś tłusty czwartek, dzień, w którym każdy z nas na 24 godziny porzuci wszystkie diety cud i będzie delektować się smakiem tłuściutkich pączków, faworków czy wszelkiego rodzaju ciast. Większość z nas łakocie kupi w cukierniach, ale najwięksi smakosze najprawdopodobniej zrobią je sami. Wiadomo przecież, że nic nie smakuje tak jak własne wypieki. Zapytaliśmy zakopiańską gospodynię, jak je zrobić.

- Uwielbiam domowe pączki i zawsze na tłusty czwartek robię je sama - mówi Wiesława Kucharzyk z Zakopanego. - Pracowałam w cukierni, więc wiem, jak je zrobić.

Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

Wybierz Wpływową Kobietę Małopolski 2012 Zobacz listę kandydatek i oddaj głos!

Która stacja narciarska w Małopolsce jest najlepsza? Zdecyduj i weź udział w plebiscycie

Ferie zimowe 2012. Zobacz, jak możesz je spędzić w Krakowie!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

b
baca
A czemu takie duże? Na Podhalu nigdy takich nie robiono, to są BUŁY nie paczki.
G
Góralz Podczerwonego
Jak Mateusiak pisze, że coś jest góralskie to oznacza na pewno śląskie, albo z centralnej Polski
e
epi
czy musi być na smalcu,nie może być na oleju?
S
Smakosz
i lukier?
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska