Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Podatek cukrowy - czym jest?
Podatek cukrowy przewidujący nałożenie dodatkowych opłat na sprzedaż słodzonych napojów i alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o objętości mniejszej niż 300 ml wszedł w Polsce w życie 1 stycznia 2021 roku.
Według definicji podatek cukrowy to:
podatek akcyzowy nakładany na sprzedaż napojów słodzonych cukrem lub innych produktów z wysoką zawartością cukru.
Jego wprowadzenie ma na celu ograniczenie dużego spożycia tych produktów spożywczych i uniknięcie negatywnych konsekwencji zdrowotnych z tym związanych, m.in. otyłości czy innych chorób cywilizacyjnych. Głównym celem wprowadzenia podatku cukrowego jest promocja prozdrowotnych wyborów konsumentów. Środki uzyskane z podatku będą trafiać do gmin i Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczane na edukację prozdrowotną, a także profilaktykę pierwotną otyłości i uzależnień.
Efekty wprowadzenia podatku cukrowego będą widoczne po pewnym czasie, najprawdopodobniej po kilku latach. Przewidywane korzyści obejmują:
- zahamowanie trendu wzrostowego częstości występowania nadwagi i otyłości, a także ich powikłań (m.in. chorób metabolicznych, chorób układu krążenia, nowotworów dietozależnych),
- zmniejszenie kosztów leczenia przewlekłych chorób cywilizacyjnych,
- zwiększenie asortymentu żywności o obniżonej zawartości cukru na rynku.
Sejm przegłosował podatek cukrowy i opłaty od „małpek”. Głosowanie poprzedziła burzliwa debata
Aktualizacja: 31 stycznia 2021
