1 z 12
Przewijaj galerię w dół
![Podhale. Jakie regionalne potrawy zjeść podczas pobytu w górach [TOP 10]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/15/5f58b92806146_o_large.jpg)
2 z 12

fot. Archiwum
1. Góralskie korytko. To propozycja kulinarna dla 2 lub 4 osób. W zależności od rozmiarów kosztuje od 80 do 200 złotych. Znajdziemy w nim prawdziwą mięsną ucztę (kilka rodzajów mięs pieczonych, kiełbasy, kaszanki) a do tego liczne surówki i opiekane ziemniaki.
3 z 12

fot. Archiwum
2. Cycki gaździny lub cycki góralskie - to nic innego jak regionalna fantazja na temat dania w którym główną role grają piersi z kurczaka. Takie danie znajdziemy niemal w każdej regionalnej karczmie pod Giewontem. Cena - od 25 zł w górę.
4 z 12

fot. Archiwum
3. Zupa gulaszowa w kociołku z podgrzewaczem. Najczęściej podawana na sposób węgierski czyli stosunkowo ostra. Koszt - 30 zł w górę. Taki sposób serwowania zupy jest bardzo efektowny.