
4. Tarciochy. Przez lata było to "biedajedzenie" górali. Teraz wchodzą na salony. Tarciochy to nic innego jak kopytka z grubo tartymi ziemniakami. Są podawane z sosem grzybowym lub omastą ze smalcu i skwarków. Koszt w karczmach regionalnych Podhala - od 20 zł w górę.

5. Moskole z masłem czosnkowym. Popularna regionalna przystawka. To tak naprawdę placki z ziemniaków i sody. Koszt - 10 zł.

6. Haluszki - to danie kuchni spiskiej. Nazwa oznacza kluski gotowane na wodzie, a następnie posypywane serem bryndzą i polewane tłuszczem ze skwarkami. Koszt - 15 złotych w górę.

7. Pstrąg regionalny z frytkami i surówką. Niby ryba jak każda, ale smakuje inaczej niż nad morzem. Wszystko dlatego, że pstrągi żyją w czystych jak łza górskich potokach. Najlepiej na takiego pstrąga jechać do gospodarstw rybnych w zakopiańskich Kuźnicach lub Jurgowie. Koszt : 20 zł w górę.