9 z 12

fot. Archiwum
8. Prażony ser z frytkami i sosem tatarskim (po słowacku Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou). Danie typowe dla kuchni słowackiej oraz czeskiej. By je zjeść wystarczy wyjechać np. do Żdiaru, czyli jednej z pierwszych słowackich wsi przy granicy z Polską. Takie danie jest pyszne i tanie. Kosztuje już od 4 euro - około 19 zł.
10 z 12

fot. Archiwum
9. Sałaciarka - to tradycyjna podhalańska zupa z sałaty. Nie znajdziemy jej w każdej karczmie, ale warto poszukać, bo jest naprawdę pyszna. Koszt - 15 zł.
11 z 12

fot. Archiwum
10. Na koniec Żentyca czyli góralski kefir z mleka owczego. Ma właściwości oczyszczające i podobno jest afrodyzjakiem. Najlepiej kupić ją bezpośrednio na bacówce. Kubek sprzedawany jest za 4-5 zł.