Uprawa buraków ćwikłowych w Polsce
Polska jest największym unijnym producentem buraków ćwikłowych, uświadamia Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. "Krajowe zbiory w ostatnich pięciu latach kształtują się na poziomie 280–336 tys. ton, a to plasuje nasz kraj na pierwszym miejscu w unijnej produkcji buraka ćwikłowego. Udział Polski w 2020 r. w produkcji UE wyniósł blisko 40%".
Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, buraki ćwikłowe w 2021 roku były uprawiane przez rolników w Polsce na powierzchni 6 158,95 hektarów (bez ogródków przydomowych). To więcej niż rok wcześniej, kiedy buraki według deklaracji rolników zajmowały areał 5 790,93 ha.
Tegoroczne zbiory buraków ćwikłowych GUS szacował pod koniec września na 239 tys. t. W 2020 r. zbiory wyniosły 263 tys. t, dając plon 364 dt/ha.
Sprzedaż zagraniczna świeżych buraków ćwikłowych jest stosunkowo niewielka. W ostatnich 5 latach eksport buraków kształtował się w przedziale 14–25 tys. ton, co stanowiło średnio 7% ich zbiorów w Polsce. Wartość eksportu wynosiła od 8 mln EUR do 14,5 mln EUR.
Burak ćwikłowy, który najczęściej zjadamy w postaci dodatku do obiadu (buraki tarte czy marynowane), wegetariańskich kotletów czy zupy, zawiera wiele białka i soli mineralnych, a także witamin z grupy B oraz witaminę C. Dzięki dużej zawartości błonnika to warzywo wspomaga trawienie.
