Bezmięsny, ale treściwy obiad! Przepisem na kotleciki z białej fasoli podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Koszówki.
Kotleciki z białej fasoli [PRZEPIS]
Składniki:
- ½ kg fasoli Jasiek
- 5 cebul
- 2 marchewki
- 5 jajek
- bułka tarta
- 2 liście laurowe
- przyprawa do dań z fasoli
- curry, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie
- olej, sól i pieprz
Wykonanie kotletów z fasoli:
Fasolę namoczyć w wodzie na ok. 12 godzin. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i curry.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami.
Do przestudzonej masy dodać jajka. Uformować kotleciki, obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać z ostrymi sosami, frytkami lub z pieczywem.

Wideo