Brokuły i cukinia to połączenie idealne. To warzywa tanie i niskokaloryczne. Idealne do zupy.
Krem brokułowo-cukiniowy [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g cukinii
- 1/2 małego brokuła
- 1 por
- 100 g serka śmietankowego
- woda
- olej kokosowy do smażenia (lub inny)
- sól, pieprz, ostra papryka
Do podania:
- pieczywo, grzanki lub plaster wędzonego łososia
Wykonanie
Pora oczyścić, pokroić cienko, wrzucić na tłuszcz i smażyć aż zmięknie. Dodać pokrojoną w kawałki cukinię (nie obraną) oraz brokuł podzielony na różyczki. Smażyć warzywa razem aż zmiękną. W międzyczasie zagotować wodę. Warzywa zalać wrzątkiem (powinny wystawać ponad poziom wody), przykryć i dusić przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum, dodać serek śmietankowy i ogrzewać zupę aż serek się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeżeli zupa wyjdzie zbyt płynna, należy ogrzewać ją na malutkim ogniu, bez pokrywki, często mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wielbiciele wyraźnych smaków mogą zamienić połowę sera śmietankowego np. na ser z niebieską pleśnią lub inny ulubiony o mocnym smaku.
Zupę podawać z pieczywem, grzankami lub porwanym plastrem wędzonego łososia.
Przepis Katarzyny Skuty
Zobacz też inne przepisy:
