https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad. Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi [PRZEPIS]

mad
Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi.
Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi. Fot. materiały prasowe
Risotto to pomysł na tani i pyszny obiad. Chociaż gotowanie risotta wymaga trochę czasu, warto postać chwilę nad garnkiem, bo efekt jest wart każdej minuty przy kuchence.

Pomysł na obiad. Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi. Risotto jest bardzo popularne w kuchni włoskiej. Ryż podlewany bulionem z dodatkiem masła, wina i cebuli to danie proste i smaczne. Dziś proponujemy pyszne risotto buraczane. Zobaczcie przepis!

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 200 g ryżu do risotto (np. Halina)
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g orzechów włoskich
  • parmezan do starcia
  • sól, pieprz do smaku
  • roszponka do dekoracji

Wykonanie:
Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, a następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie posiekać czosnek i cebulę, podsmażyć na oliwie na patelni.
Upieczone buraki zetrzeć na tarce (duże oczka).
Zagotować w garnku bulion, dodać soli i pieprzu do smaku, dodać do niego starte buraki i gotować na małym ogniu,
Na patelnię z czosnkiem i cebulą dodać nieugotowany ryż, chwilę podsmażyć, dodać 100 ml białego wina i gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po kilka łyżek stołowych bulionu z buraczkami. Cały czas gotując, dodawać powoli bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie bulion. Po około 30 minutach ryż powinien być ugotowany, a buraczki miękkie.
Patelnię z risotto odstawić, dodać łyżkę masła, posiekane uprzednio orzechy włoskie, całość jeszcze raz dokładnie wymieszać,
Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować roszponką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska