Pomysł na obiad. Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi. Risotto jest bardzo popularne w kuchni włoskiej. Ryż podlewany bulionem z dodatkiem masła, wina i cebuli to danie proste i smaczne. Dziś proponujemy pyszne risotto buraczane. Zobaczcie przepis!
Składniki
- 2 duże buraki
- 200 g ryżu do risotto (np. Halina)
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g orzechów włoskich
- parmezan do starcia
- sól, pieprz do smaku
- roszponka do dekoracji
Wykonanie:
Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, a następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie posiekać czosnek i cebulę, podsmażyć na oliwie na patelni.
Upieczone buraki zetrzeć na tarce (duże oczka).
Zagotować w garnku bulion, dodać soli i pieprzu do smaku, dodać do niego starte buraki i gotować na małym ogniu,
Na patelnię z czosnkiem i cebulą dodać nieugotowany ryż, chwilę podsmażyć, dodać 100 ml białego wina i gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po kilka łyżek stołowych bulionu z buraczkami. Cały czas gotując, dodawać powoli bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie bulion. Po około 30 minutach ryż powinien być ugotowany, a buraczki miękkie.
Patelnię z risotto odstawić, dodać łyżkę masła, posiekane uprzednio orzechy włoskie, całość jeszcze raz dokładnie wymieszać,
Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować roszponką.
Zobacz koniecznie!
