https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad. Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty, zimowy obiad.
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty, zimowy obiad. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty i pyszny obiad, gdy za oknem zimno. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Czasami trzeba zjeść coś kalorycznego, szczególnie, gdy za oknem mróz. Muszle makaronowe nadziewane serami to pomysł na syty obiad.

Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g makaronu muszle
  • 250 g sera ricotto
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 kula sera mozzarelli
  • 50g sera Brie
  • 50g sera pleśniowego blue Lazur
  • natka pietruszki - posiekana
  • garść liści bazylii - posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 filecików anchois (można użyć sardynek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 puszki krojonych pomidorów

Wykonanie
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut - tak by był mocno al dente. Po tym czasie przecedź i przelej zimną wodą.
Przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę dodaj filety anchois (lub sardynki) i rozgnieć je widelcem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie do makaronu. W dużej misce umieść ricottę, tarty ser, porwaną na małe kawałki mozzarellę, oraz drobno pokrojony brie i lazur. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i bazylię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Do każdej muszli przełóż około łyżki nadzienia. Muszle ułóż w żaroodpornym naczyniu, nadzieniem do góry. Następnie polej muszle sosem pomidorowym. Zapiecz w piekarniku, w 180 C przez około 20 minut.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

ja na sos polecam użyć passate łowicz, wychodzi pycha! ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska