https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad. Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na pyszny obiad. Zobaczcie przepis!
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na pyszny obiad. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Warto częściej sięgać po ryby. Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na fantastyczny obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Pomysł na obiad: ryba. Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone okonie
  • 1 pomarańcza
  • 100 g migdałów
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ryby dokładnie oczyść z łusek, usuń płatwy i oczy. Okonia oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę pokrój w półplasterki. Ryby natnij na wierzchu. W każde nacięcie włóż kawałki pomarańczy. Migdały posiekaj nożem. Połowę migdałów włóż do środka ryb.
Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb. Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami. Okonie podawaj z frytkami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska