Pomysł na obiad: ryba. Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 świeże wypatroszone okonie
- 1 pomarańcza
- 100 g migdałów
- 80 g masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ryby dokładnie oczyść z łusek, usuń płatwy i oczy. Okonia oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę pokrój w półplasterki. Ryby natnij na wierzchu. W każde nacięcie włóż kawałki pomarańczy. Migdały posiekaj nożem. Połowę migdałów włóż do środka ryb.
Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb. Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami. Okonie podawaj z frytkami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
