Przepisem na naleśniki podzieliła się nasza Czytelniczka Monika Marmuźniak. Uwielbia poznawać nowe i wymyślać własne przepisy.
– Farsz do tych naleśników można modyfikować według naszych upodobań lub obecnie dostępnych składników – mówi autorka bloga Sezony.
Składniki na naleśniki
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma
Składniki na farsz
- cebula
- 10 dużych pieczarek
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
Wykonanie
Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko.
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki.

Wideo