Przepisem na pyszne pulpety na obiad podzieliły się panie z Koła Gospodyń z Białki.
Składniki
- 30 dag mięsa wołowego
- 30 dag mięsa wieprzowego
- jajko
- zielone pędy cebuli
- posiekane listki świeżego oregano (ilość według uznania, ale nie za dużo, gdyż są bardzo aromatyczne)
- łyżka przecieru pomidorowego
- kmin rzymski
- bulion
- tłuszcz do smażenia
- śmietana
- sól, pieprz
Wykonanie
Po 30 dag mięsa wołowego i wieprzowego zemleć, dodać jajko, zielone pędy cebulki, posiekane listki świeżego oregano (nie przesadzić, ma mocny aromat, kto lubi, może dać sporą garść), sól, pieprz, łyżkę przecieru pomidorowego, kmin rzymski. Wyrobić masę i zwilżonymi rękami zrobić małe kuleczki. Obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla i podlać bulionem, dorzucić pokrojoną cebulę i gałązki oregano, dusić ok. 15 minut, można podprawić śmietanką. Podawać z kaszą jęczmienną i wyrazistą surówką (na zdjęciu surówka z białej kapusty z buraczkami).
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
Zobacz koniecznie: TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników

Wideo