https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: pulpeciki wołowo-wieprzowe z oregano [PRZEPIS]

mad
Pulpety wieprzowo-wołowe to pomysł na szybki i pyszny obiad.
Pulpety wieprzowo-wołowe to pomysł na szybki i pyszny obiad. Fot. Koło Gospodyń w Białce
Przepis na wołowo-wieprzowe pulpety według Koła Gospodyń Wiejskich.

Przepisem na pyszne pulpety na obiad podzieliły się panie z Koła Gospodyń z Białki.

Składniki

  • 30 dag mięsa wołowego
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • jajko
  • zielone pędy cebuli
  • posiekane listki świeżego oregano (ilość według uznania, ale nie za dużo, gdyż są bardzo aromatyczne)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kmin rzymski
  • bulion
  • tłuszcz do smażenia
  • śmietana
  • sól, pieprz

Wykonanie
Po 30 dag mięsa wołowego i wieprzowego zemleć, dodać jajko, zielone pędy cebulki, posiekane listki świeżego oregano (nie przesadzić, ma mocny aromat, kto lubi, może dać sporą garść), sól, pieprz, łyżkę przecieru pomidorowego, kmin rzymski. Wyrobić masę i zwilżonymi rękami zrobić małe kuleczki. Obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla i podlać bulionem, dorzucić pokrojoną cebulę i gałązki oregano, dusić ok. 15 minut, można podprawić śmietanką. Podawać z kaszą jęczmienną i wyrazistą surówką (na zdjęciu surówka z białej kapusty z buraczkami).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska