Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa).
Składniki na kruche ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie
- 15 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
- 12 dag tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
- 1/2 cukinii
- 2 pory
- 1 kostka sera feta
- 2 jajka
- 18 dag śmietany 30 proc.
- sól
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki schłodzonego masła i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformować wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkować dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z oliwą pory i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzucić szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszać. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami cukinii, startym serem, dodać fetę i piec ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdobić pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
