Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką [PRZEPIS]

mad
Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową.
Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. materiały prasowe
Przepis na quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką.

Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa).

Składniki na kruche ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy


Składniki na nadzienie

  • 15 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
  • 12 dag tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • 1/2 cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 18 dag śmietany 30 proc.
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki schłodzonego masła i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformować wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkować dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z oliwą pory i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Szynkę pokroić w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzucić szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszać. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami cukinii, startym serem, dodać fetę i piec ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdobić pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska