Dania ze szpinakiem. Poniżej przepisy:
- Tradycyjny szpinak zasmażany
- Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
- Jesienna sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
- Naleśniki z fetą i szpinakiem
- Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą
- Proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Makaron lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
- Bezglutenowy kurczak z batatami, soczewicą i szpinakiem
- Zebra szpinakowo-dyniowa z figami
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Już starożytni Persowie wiedzieli o zdrowotnych właściwościach szpinaku. Zanim trafił na nasze talerze, z Persji powędrował do Chin, a następnie do Hiszpanii. Stamtąd wraz z Katarzyną Medycejską dotarł do Francji przy okazji jej zaślubin z władcą kraju nad Loarą.
Niepozorne, drobne listki szpinaku bogate są w minerały i witaminy.
Szpinak wykazuje właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli beta-karotenu oraz witaminy C. Magnez występujący w szpinaku kojąco wpływa na system nerwowy, natomiast żelazo wspomaga leczenie anemii. Szpinak jest polecany także w diecie osób z nadciśnieniem ze względu na zawartość potasu, regulującego pracę serca.
To chyba najwdzięczniejsze liściaste warzywo jeśli chodzi o jego przyrządzanie. Można jeść go na surowo w sałatkach, dusić na farsz do pierogów czy naleśników, zapiekać z makaronem albo ziemniakami. Smażony na maśle z czosnkiem i przyprawami stanowi świetny dodatek do głównego dania.
Ze względu na uniwersalny smak, można przyrządzać go również na słodko w formie ciasta szpinakowego, lodów czy zielonych koktajli z dodatkiem owoców.
Zobacz koniecznie!
