Pomysłem na szybkie i proste kaszotto z kurczakiem podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec. - Moja kuchnia to nietypowe fusion - często są to polskie dania mocno inspirowane egzotyką - mówi Iwona Borowiec. - Wystarczy odrobina specyficznych przypraw, naczynia przywiezione z wakacji czy inspirująca rozmowa z obcokrajowcami... Smacznego!
Składniki
- 2 torebki kaszy pęczak
- pierś z kurczaka
- cebula
- gęsta śmietana lub ser mascarpone
- papierówki
- sól
- pieprz
- olej
- estragon
- majeranek
- zioła prowansalskie
- bazylia
- ewentualnie szałwia
Wykonanie
Mięso pokroić i zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i oliwie. Najlepiej smakuje po około dobie. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i ćwiartki obranych jabłek. W razie potrzeby, podlać wodą i doprawić do smaku. Zagęścić i podać wymieszane z ugotowaną na sypko kaszą. Warto ugotować ją w bulionie lub chociaż doprawić wodę ziołami na smak.

Wideo