Omlet to danie z ubitych jaj, smażone na maśle lub oleju na patelni.
Omlet to naprawdę proste danie, a upichcić go można na mnóstwo sposobów. Podstawowy przepis nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i… gotowe!
Często omlet składa się wokół nadzienia, takiego jak szczypiorek, warzywa, grzyby, mięso, ser, cebula lub kombinację powyższych. Całe jajka lub białka są często ubijane z niewielką ilością mleka, śmietany lub wody.
Dziś polecamy przepis na prowansalski omlet. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter.
Prowansalski omlet z szynką i warzywami [PRZEPIS]
Składniki:
- 6 jajek
- 4 plastry ulubionej szynki
- 1 papryka
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej (np. przyprawy w płynie Qulino)
- szczypta mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć
Mleko wymieszać z jajkami, mąką i przyprawą prowansalską
Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć na małym ogniu do momentu aż omlet lekko „urośnie”. Dodać na wierzch szynkę oraz paprykę i smażyć jeszcze przez minutę.
Zobacz też:
