1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Nie masz pomysłu na śniadanie? Zobacz nasze propozycje!
fot. pixabay.com

Nie masz pomysłu na śniadanie? Zobacz nasze propozycje!

2 z 14
Śródziemnomorska shakshuka...

Śródziemnomorska shakshuka

Składniki

2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
6 jaj
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
mix przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie

Przyprawy dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smażyć przez około 10 min. Następnie dodać łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie zrobić 6 wgłębień w sosie łyżką i wbić w nie jajka. Skakshukę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym pieczywem.
Przepis Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis

3 z 14
Tosty francuskie z miodem i sezonowymi owocami...

Tosty francuskie z miodem i sezonowymi owocami

Składniki:
6-7 kromek pieczywa pszennego
125 ml mleka ekologicznego BIO OSM Piątnica
świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
2 jajka
2-4 łyżki miodu
cynamon
olej rzepakowy do smażenia
świeża mięta do dekoracji

Wykonanie:
Do mleka dodać jajka, cynamon i dokładnie wymieszać. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
Udekorować listkami świeżej mięty.

4 z 14
Wytrawne gofry z domową tapenadą...

Wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake)
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Zobacz również

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”