1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Nie masz pomysłu na śniadanie? Zobacz nasze propozycje!
fot. pixabay.com

Nie masz pomysłu na śniadanie? Zobacz nasze propozycje!

2 z 14
Śródziemnomorska shakshuka...

Śródziemnomorska shakshuka

Składniki

2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
6 jaj
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
mix przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie

Przyprawy dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smażyć przez około 10 min. Następnie dodać łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie zrobić 6 wgłębień w sosie łyżką i wbić w nie jajka. Skakshukę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym pieczywem.
Przepis Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis

3 z 14
Tosty francuskie z miodem i sezonowymi owocami...

Tosty francuskie z miodem i sezonowymi owocami

Składniki:
6-7 kromek pieczywa pszennego
125 ml mleka ekologicznego BIO OSM Piątnica
świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
2 jajka
2-4 łyżki miodu
cynamon
olej rzepakowy do smażenia
świeża mięta do dekoracji

Wykonanie:
Do mleka dodać jajka, cynamon i dokładnie wymieszać. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
Udekorować listkami świeżej mięty.

4 z 14
Wytrawne gofry z domową tapenadą...

Wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake)
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Targi Terrarystyczne „Exoticarium” w Nowym Sączu i tłumy odwiedzających

Targi Terrarystyczne „Exoticarium” w Nowym Sączu i tłumy odwiedzających

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Zobacz również

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

NOWE
Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego