
Omlet rodzinny
Składniki
6 jaj
6 płaskich łyżek mąki tortowej
3 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać mąkę, cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło (ok. 1/4 kostki), wlać przygotowaną masę.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż dół ciasta się zrumieni. Ciasto delikatnie obrócić na drugą stronę. Jeśli jest taka potrzeba – dodać masło. Smażyć pod przykryciem do uzyskania złocistego koloru. Omlet podawać ciepły. Najsmaczniejszy jest z dżemem truskawkowym. Porcja na dużą patelnię.
Przepis Agnieszki Węgrzyn

Szakszuka z chrupiącymi ziarnami
Składniki
3 pomidory
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 kromki żytniego chleba
100 g chrupiącej sałatki Bakalland
sól, pieprz
łyżka masła
natka pietruszki
Wykonanie
Pomidory wkładamy na 5 minut do miseczki z wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 6 minut, ale nie mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy jeszcze solą i smażymy dalej bez mieszania pod przykryciem, aż białka jajek się zetną. Posypujemy mieszanką prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii (Chrupiącą sałatką) i posiekaną pietruszką. Podajemy z tostami.

Chrupiąca grzanka z awokado i pistacjowym pesto z pietruszki
Składniki
2 awokado
6 kromek pełnoziarnistego pieczywa
pęczek natki pietruszki
70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
100 g migdałów Bakalland
6 jajek przepiórczych
3 łyżki oliwy
pieprz i sól
sok z połowy cytryny
2 łyżki siemienia lnianego Bakalland
Wykonanie
Pietruszkę, namoczone w 4 łyżkach wrzątku siemię lniane i obrane pistacje przekładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na pesto. Doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Pieczywo wkładamy na chwilę do tostera. Przygotowane grzanki smarujemy pesto, układamy na nim awokado i w jego zagłębieniach migdały, doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu, jemy z jajkami.

Tosty z pastą z tuńczyka
Składniki dla dwóch osób
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
2 jajka
1/2 cebuli
2 ogórki konserwowe/kiszone
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
1/2 opakowania rukoli
Dodatkowo
6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z oleju lub zalewy. Pokroić cebulę i ogórki w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jogurt naturalny i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na ok. godzinę, aby smaki dokładnie się wymieszały. Chleb utostować. Wyłożyć na niego gotową pastę i udekorować rukolą.