9 z 14
Domowa granola z mlekiem waniliowym...

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Składniki

3 łyżki miodu
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów żytnich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka jagód goji
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
garść orzechów włoskich krojonych
mleko waniliowe
świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Wykonanie

Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.

10 z 14
Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach...

Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach

Składniki

1 bakłażan
100 g suszonych pomidorów
2 jajka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie
Bakłażana przekroić na pół. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Bakłażana posmarować olejem. Pomidory suszone pokroić w paski. Pomidory ułożyć we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany ułożyć na blaszce. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażany wyjąć z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbić jajko. Znów włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

11 z 14
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi...

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki

5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić. Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę.
W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

12 z 14
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym...

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym

Składniki
1 wędzona makrela
1 ogórek kiszony
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
czarny pieprz świeżo zmielony 
sól
łyżka oleju z pestek dyni

Wykonanie
Makrelę pozbawić skóry i wszystkich ości, rozgnieść widelcem. Ogórek zetrzeć na małe wiórki, cebulę pokroić bardzo drobno i oprószyć solą, aby nieco zmiękła. Połączyć rybę z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać.
Przepis Agnieszki Sznajder

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków