Pomysł na śniadanie? Szybka, prosta i pyszna pasta z tuńczyka. Pamiętajmy, że tuńczyk to doskonałe źródło witamin A, E i D oraz kwasów omega-3. 100 gram tuńczyka w sosie własnych to tylko 90 kalorii.
Składniki dla dwóch osób
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 2 ogórki konserwowe/kiszone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 opakowania rukoli
Dodatkowo
6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z oleju lub zalewy. Pokroić cebulę i ogórki w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jogurt naturalny i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na ok. godzinę, aby smaki dokładnie się wymieszały. Chleb utostować. Wyłożyć na niego gotową pastę i udekorować rukolą.

Wideo