Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku to idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. Doskonale wygląda i smakuje. Danie poleca Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku [PRZEPIS]
Składniki na koszyczek
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- białko do posmarowania
Dodatkowo
- 1 duże jajko
- 5 różyczek brokuła
- 2 plastry bekonu
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
