Urszula Sokołowska z Niepołomic jest autorką bloga kulinarnego Salat21.pl. - Bardzo lubię tworzyć urozmaicone dania, dobrze doprawione, z mnóstwem dodatków - mówi.
Składniki
- 25 dag ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pęczek natki pietruszki
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie
Odcedzić moczoną przez noc ciecierzycę, zmiksować z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną cebulę, mąkę wymieszaną z sodą, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować kuleczki i smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą miały brązowy kolor. Kotleciki można podawać na ciepło z różnymi sosami lub z dowolnymi sałatkami.