https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na zdrowy obiad: kotleciki z ciecierzycy [PRZEPIS]

Urszula Sokołowska
Urszula Sokołowska
Kotleciki z ciecierzycy.

Urszula Sokołowska z Niepołomic jest autorką bloga kulinarnego Salat21.pl. - Bardzo lubię tworzyć urozmaicone dania, dobrze doprawione, z mnóstwem dodatków - mówi.

Składniki

  • 25 dag ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pęczek natki pietruszki
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie
Odcedzić moczoną przez noc ciecierzycę, zmiksować z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną cebulę, mąkę wymieszaną z sodą, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować kuleczki i smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą miały brązowy kolor. Kotleciki można podawać na ciepło z różnymi sosami lub z dowolnymi sałatkami.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska