
Na święta wybierz śledzie
Śledź to jedna z ryb, które będziemy spożywać w Boże Narodzenie. Oprócz walorów zdrowotnych, ma także niesamowite walory smakowe. W jakich wariantach można go podać?

Śledź na różne sposoby
Kupując śledzie mamy do wyboru m.in. surowe, solone wypatroszone, matiasy w formie filetów. Najczęściej wybierane są te dwie ostatnie opcje.

Śledzie w oleju z cebulką
Podstawą dobrych śledzi jest ich wcześniejsze moczenie, dzięki czemu nie będę aż tak słone. Następnie równomiernie pocięte kawałki układamy w słoiku, przekładamy przyprawami i cebulką, zalewamy olejem i odstawiamy na kilka dni. Opcjonalnie, można je skropić kilkoma kroplami soku z cytryny.

Śledzie w oleju z octem
Dla podkreślenia walorów smakowym śledzia można go przygotować w wersji z octem. Wymoczone wcześniej ryby kroimy na kawałki, wkładamy do słoika, przekładamy piórkami cebuli, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zalewamy olejem i dodajemy 2-3 łyżki octu. Ważne, aby naczynie było wypełnione.