
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie lubi jabłka i to z nimi najczęściej jest serwowany. Potrawę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią. Wymoczone ryby zalać delikatnie octem i odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować resztę dodatków. Cebulkę połączyć z obranym startym lub pokrojonym w kostkę jabłkiem, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ułożyć warstwowo wraz ze śledziami i wstawić do lodówki.

Tatar ze śledzia
Najczęściej tatar ze śledzia przybiera kilka warstw. Wymoczone filety rybne, ogórki kiszone, cebulkę i jajka na twardo należy drobno posiekać. Przy układaniu konstrukcji sprawdzą się specjalne foremki. Układamy produkty poziomami zaczynając od ryby. Dla smaku można przełożyć warstwy musztardą.

Śledź w sosie pomidorowym
Ten przepis na śledzia lubi dużo warzyw. W połączeniu z sosem pomidorowym stanowią świetną podkładkę dla ryby. Klasycznie, najpierw należy wymoczyć śledzie. Wybrane warzywa, np. marchew, paprykę, cebulę i cukinię kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy pomidorowym sosem lub przecierem i gotujemy podobnie do sosu. Istotne, aby przygotowany mix pozostawić do wystygnięcia. Kosteczki śledzia kładziemy do słoika, przekładamy warzywami i pozostawiamy na kilkanaście godzin.

Szuba, czyli sałatka ze śledzi i buraków
Sałatka śledziowa w polskich domach ma wiele postaci. Jednym z faworytów jest wersja z burakiem, zwana szubą. Można ją podawać w słoiczkach lub jako całość w salaterce. Podobnie jak przy tatarze, produkty układane są warstwami. Na dole lądują posiekane śledzie, następnie ugotowane ziemniaki, ugotowana marchew, posiekane jajka z majonezem a na wierzchu buraczki. Kolejność jest oczywiście dowolna. Szubę można doprawić według gustu.