
Brokuł
Brokuł, jako dość intensywne warzywo, może być bazą do zup-kremów, sosów. W wersji gotowanej różyczki warto dodać do sałatki lub podać z bułką tartą jako pełnowartościowy posiłek.

Kalafior
Kalafior, podobnie jak brokuł, sam w sobie może być doskonałym pomysłem na obiad. W wersji startej często dodawany jest do placków, zapiekanek, a niekiedy bywa wykorzystany jako... spód do pizzy.

Natka pietruszki
Choć natka nie jest zaliczana do warzyw, a raczej do ziół, jest w gronie nowalijek. Świeżo skrojona roznosi aromat i dodaje smaku zupom, sosom, mięsom i rybom. Tak naprawdę może być urozmaiceniem wielu dań polskiej kuchni.

Ogórki
Na zupę, na przetwory, jako składnik sałatki oraz kanapki - pierwsze ogórki nie tylko pachną, ale świetnie smakują. Warto postawić tej wiosny na świeżą wersję tego warzywa.