
Patisony
Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.
Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.
Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Roszponka
Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.
Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.
Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Kalafior romanesco
Nietypowa, mało znana w Polsce odmiana kalafiora ma zielone zabarwienie i stożkowate różyczki o kształcie minaretów. Jego smak jest łagodniejszy i mniej gorzki niż zwykły brokuł czy kalafior. W dodatku ma kremowe wykończenie o orzechowej nucie.
Właściwości
Kalafior romanesco jest niezwykle niskokaloryczny, będzie więc doskonały dla osób na diecie. Sprawdzi się także jako warzywo dla alergików. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika, przeciwutleniaczy, karotenoidów i szeregu witamin. Znajdziemy w nim także wiele minerałów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody, kalafior wspiera działanie układu pokarmowego.
Wykorzystanie w kuchni
Romanesco może spokojnie zastąpić zwykły kalafior i brokuły. Sprawdzi się w zupach i sałatkach, a także w wersji panierowanej lub zapiekanej.

Jarmuż
To kolejne warzywo, które stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świeży jarmuż jest dostępny od późnej jesieni aż do przedwiośnia - po przemarznięciu liście są jeszcze smaczniejsze, gdyż tracą gorycz.
Właściwości
Jarmuż to bogate źródło wapnia i żelaza. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, działając przeciwnowotworowo. Ma także właściwości przeciwzapalne, sam w sobie jest zaś lekkostrawny.
Wykorzystanie w kuchni
Jarmuż nada się do surówek, zup, sałatek, czy budyniów. W Japonii sok z jarmużu stosowany jest jako suplement diety. Roślinę można spożywać na surowo, jednak to obróbka termiczna pozbawi ją włóknistości. Doskonale będzie smakowała w wersji zapiekanej, gotowanej lub nawet smażonej.