9 z 14
Topinambur...

Topinambur

Topinambur to nic innego jak słonecznik bulwiasty. W kuchni doskonale sprawdzą się jego korzenie. Pożywne bulwy mają smak ziemniaków połączonych z orzechami.

Właściwości
Topinambur ma bogate właściwości odżywcze oraz zdolność pobudzania organizmu do wydalania toksyn. Pomoże przy zaparciach a także zadziała osłonowo na wątrobę i drogi moczowe.

Wykorzystanie w kuchni
Najłatwiej jest przygotować topinambur w wersji gotowanej. Można go także faszerować, ugotować na parze lub udusić. Warzywo świetnie sprawdzi się w zastępstwie ziemniaków - służąc także do przygotowania oryginalnych frytek.

10 z 14
Skorzonera...
fot. Ewa Saks / Getty Images

Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

11 z 14
Kardy...
fot. mauriziobiso / Getty Images

Kardy

Kardy, czyli karczochy hiszpańskie, to bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak ich kwiatostany nie są jadalne. Do spożycia nadają się ogonki liściowe i kłącza o delikatnym smaku.

Właściwości
Kardy znane są przede wszystkim z działania przeciwnowotworowego. Warzywo jest źródłem wielu witamin, m. in. C, A, D, E, K oraz z grupy B. Kardy będą doskonałe dla osób na diecie - są niskokaloryczne.

Wykorzystanie w kuchni
Kardy mogą posłużyć jako zimna lub gorąca przystawka. W wersji surowej sprawdzą się w sałatce, na ciepło zaś mogą zostać przygotowane tak samo jak szparagi, kalafior, brokuły, czy cukinia. Surowe należy skropić cytryną, na ciepło będą doskonałe w wersji faszerowanej. Świetnie komponują się też z parmezanem lub z grzankami i sosem - śmietanowym lub beszamelowym.

12 z 14
Salsefia...
fot. bernjuer / Getty Images

Salsefia

Zwane także owsianymi korzonkami warzywo wyglądem przypomina skorzonerę, choć jego korzeń jest grubszy i jaśniejszy. Smak salsefii jest także znacznie bardziej delikatny.

Właściwości
Salsefia bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i miedź, zaś duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest dosyć kaloryczna. Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.

Wykorzystanie w kuchni
Salsefia doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zupy i gulaszów. Młode pędy można przygotować tak jak szparagi, zaś liście mogą posłużyć do sporządzenia sałatki. Sam korzeń można zapiec, udusić, ugotować lub usmażyć.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zobacz również

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku