13 z 14
Batawia...

Batawia

Batawia to odmiana sałaty powstałej ze skrzyżowania głowiastej i lodowej, dzięki czemu jest krucha i chrupiąca. Liście, często o brunatnym zabarwieniu, mają lekko pikantny posmak.

Właściwości
Batawia działa odkwaszająco, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia procesy trawienne. Jest także bogata w żelazo, zaś jej pozostałe składniki przeciwdziałają występowaniu nowotworu okrężnicy. Zawarty w liściach jod wspomaga pracę tarczycy.

Wykorzystanie w kuchni
Batawia doskonale sprawdzi się w sałatkach, komponując się szczególnie z grzankami, prażonymi ziarnami, czy orzechami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Polecamy

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach