13 z 14
Batawia...

Batawia

Batawia to odmiana sałaty powstałej ze skrzyżowania głowiastej i lodowej, dzięki czemu jest krucha i chrupiąca. Liście, często o brunatnym zabarwieniu, mają lekko pikantny posmak.

Właściwości
Batawia działa odkwaszająco, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia procesy trawienne. Jest także bogata w żelazo, zaś jej pozostałe składniki przeciwdziałają występowaniu nowotworu okrężnicy. Zawarty w liściach jod wspomaga pracę tarczycy.

Wykorzystanie w kuchni
Batawia doskonale sprawdzi się w sałatkach, komponując się szczególnie z grzankami, prażonymi ziarnami, czy orzechami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas

"Hańba! Wstyd! Dość!". Protest przed siedzibą dyrekcji ochrony środowiska w Krakowie

"Hańba! Wstyd! Dość!". Protest przed siedzibą dyrekcji ochrony środowiska w Krakowie

Polecamy

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA