Potrawy wielkanocne. Tradycyjna pascha morelowa jak u babci [PRZEPISY NA WIELKANOC]

mad
Wielkanocna pascha to jedno z tradycyjnych dań na święta.
Wielkanocna pascha to jedno z tradycyjnych dań na święta. materiały prasowe
Przepis na wielkanocną paschę. Jak u babci!

Pascha to pyszny deser wielkanocny. Jak zrobić paschę idealną? Podpowiadamy!

Składniki

  • 75 dag twarogu
  • 100 g moreli suszonych Bakalland
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Wykonanie
Pół opakowania moreli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ser dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miękkie masło, śmietankę oraz cukier waniliowy. Odsączamy morele i kroimy je w kostkę. Do masy stopniowo dokładamy ser i pokrojone morele. Masę przekładamy do wysokiej formy wyłożonej gazą. Paschę wkładamy do lodówki do stężenia. Gotową paschę przekładamy na paterę, zdejmujemy gazę, całość ozdabiamy całymi suszonymi morelami.

Zobacz też inne przepisy na wielkanocną paschę:

Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami

Od 15 maja bez maseczek, ale tylko na powietrzu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie