Przepis na wielkanocną paschę. Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki nie wyobraża sobie świąt bez pysznej paschy.
Składniki
- 400 g dobrego sera białego tłustego
- 2 żółtka
- 150 g cukru drobnoziarnistego
- 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
- 100 g masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
- 50 g obranych i posiekanych migdałów.
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
