Pomysły naszych Czytelników na pyszne domowe dania wielkanocne Znajdziesz tu przepisy na:
- Pyszny domowy chrzan
- Dzionie - tradycyjna zupa wielkanocna
- Biała kiełbasa wielkanocna
- Domowa szynka peklowana
- Tania i szybka babka wielkanocna
- Sernik idealny
- Wielkanocna babka gotowana
- Tradycyjna pascha
- Koszyczek wielkanocny
- Pasta jajeczna
Zwyczaje i dania wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.
Obok unikatowych na skalę kraju tradycji, także i kuchnia wielkanocna Małopolski ma wiele do zaoferowania. Wyrazista i sycąca krzonówka, cieszy się największą sławą wśród mieszkańców południowych krańców Polski.
Regionalnym przysmakiem z krainy małopolskiej jest także strząska, serwowana na niedzielne śniadania, którą przyrządza się z pokrojonych wędlin, jajek, chrzanu i przypraw.
My zebraliśmy tu dla Was przepisy małopolskich gospodyń, które wręcz powinny pojawić się na wielkanocnym stole. Te dania od lat przygotowywane są w małopolskich domach na święta.
