Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne smaki – zupa chrzanowa w chlebie, biała kiełbasa i jaja na różowo – najlepsze przepisy naszych Czytelników

opr. Magda Smoleń
Co podać na wielkanocny stół? Zobacz przepisy naszych Czytelników - zwycięzców konkursu Smaki Wielkanocy.
Co podać na wielkanocny stół? Zobacz przepisy naszych Czytelników - zwycięzców konkursu Smaki Wielkanocy.
Macie ochotę na pyszną zupę chrzanową w chlebie? Szukacie pomysłu na wielkanocną białą kiełbasę? A może chcecie podać jajka w nieco innej niż klasyczna wersji? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników i zwycięzców konkursu Smaki Wielkanocy.

Co podać na wielkanocny stół? Zainspirujecie się przepisami naszych Czytelników – zwycięzców konkursu Smaki Wielkanocy.

Zupa chrzanowa w domowym chlebie [PRZEPIS]

Zupa chrzanowa w domowym chlebie.
Zupa chrzanowa w domowym chlebie.

Składniki na chleb:

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 250-300 ml wody letniej
  • szczypta cukru

Składniki na zupę chrzanową

  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek korzenia selera
  • 1 por - biała część
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka chrzanu ostrego
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 kiełbasa biała
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 700 ml bulionu warzywnego

Wykonanie
Chleby:
Do miski przełożyć drożdże, dodać dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę - taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać zaczyn drożdżowy, sól,olej i wodę. Wodę dolewać stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej, aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Uformować dwa bochenki chleba okrągłe, z kawałka ciasta zrobić mniejszą kulkę, którą należy przykleić przed pieczeniem. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni na 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę na 200 stopni na kolejne 10 minut, następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Po wyjęciu chleb wystudzić na kratce, spryskać zimną wodą i przykryć ściereczką. Odciąć wieko chleba, wydrążyć miąższ.

Zupa chrzanowa:
Por pokroić w krążki, cebule drobno posiekać i usmażyć na oleju w garnku. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wlać bulion, dodać czosnek i gotować do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietanę, dodać chrzan, majeranek roztarty, pieprz i sól. Zupę podawać z przesmażoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.

Biała kiełbasa na świąteczny stół [PRZEPIS]

Biała kiełbasa na świąteczny stół.
Biała kiełbasa na świąteczny stół.

Składniki:

  • 6 białych surowych kiełbasek
  • 2 duże lub 4 mniejsze cebule
  • 150 ml ciemnego piwa
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć ok. 5 minut na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wędzoną papryką, tymiankiem i majerankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Przełożyć cebulę do naczynia żaroodpornego, ułożyć na niej kiełbaski i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie obrócić kiełbaski, zalać piwem i piec kolejne 25-30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć grill lub termoobieg, żeby kiełbaski się zrumieniły.
Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie natką pietruszki. Podawać najlepiej z musztardą, chrzanem, korniszonami i domowym pieczywem.

Wielkanocne różowe jajka z sosem chrzanowym [PRZEPIS]

Wielkanocne różowe jajka z sosem chrzanowym.
Wielkanocne różowe jajka z sosem chrzanowym.

Składniki

  • wywar z buraków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pół ugotowanego, zmiksowanego buraka (około 2 łyżek buraczanego puchu)
  • 2 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka) - ilość zależy od waszego smaku
  • około 200 g kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego typ grecki
  • szczypta cukru, soli i białego pieprzu do smaku
  • liście mini sałaty rzymskiej
  • opcjonalnie można podać z ulubionymi kiełkami, prażonymi pestkami dyni, prażonym sezamem, plastrami rzodkiewki, kawałkami ostrej papryczki lub usmażonym na chrupko bekonem

Wykonanie
Ugotowane i obrane jajka wrzucić do buraczanego wywaru na 4 godziny. Im dłużej będziecie trzymać, tym mocniej kolor będzie się wżerał w jajko.
W misce wymieszać chrzan, śmietanę lub jogurt oraz przetarte buraki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Jeśli lubimy mocno chrzanowe, to dodać śmiało chrzanu. Jeśli przesadziliśmy z chrzanem - złagodzić śmietaną.
Na talerzu/półmisku ułożyć sałatę, lekko ją posolić i skropić sosem. Na to ułożyć jajka i ulubioną zieleninę, u mnie była kolendra i czerwona, ostra papryczka. Można posypać podprażonymi ziarnami.

Zainspiruj się! Zobacz inne przepisy na pyszne potrawy wielkanocne:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska