Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Wigilijny karp w galarecie.
Wigilijny karp w galarecie. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepis na wigilijnego karpia w galarecie z rodzynkami i goździkami.

Przepisem na wigilijnego karpia w galarecie podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 5 dag jasnych rodzynek
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • 4 łyżki żelatyny
  • białko

Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować  głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.

Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania  przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie  na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska