https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Tradycyjny karp w chrupiącej panierce. Zobaczcie przepis i przygotujcie na święta

Redakcja
Tradycyjny wigilijny karp. Na wigilii smakuje najlepiej
Tradycyjny wigilijny karp. Na wigilii smakuje najlepiej
Jak przygotować karpia na wigilię 2024? Najprostszy przepis jest najlepszy! Zobaczcie "babciny" przepis na tradycyjnego karpia w panierce. Lepszej ryby nie jedliście.

Wigilijny karp w panierce. Przepis

Składniki

  • karp
  • cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
  • mleko
  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska