Wigilijne paluszki z makiem, rodzynkami, orzechami i miodem. Te proste, ale pyszne wigilijne danie. Potrawa zajęła II miejsce podczas XXI Konkursu Potraw Regionalnych „Przy chłopskim stole” w Wygiełzowie.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kg maku
- 2 jajka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- woda
Wykonanie
Z mąki, jajek i ciepłej wody zagnieść ciasto jak na makaron. Palcami szczypać po kawałku ciasta i między dłońmi wałkować małe kluseczki, wyglądem przypominające „paluszki”. Ugotować je w osolonej wodzie. Mak sparzyć i zostawić, aby się odcedził. Zemleć dwukrotnie. Dodać go niego miód, rodzynki i orzechy. Połączyć z ugotowanymi kluskami i wymieszać. Można też dodać odrobinę masła lub skórki pomarańczowej.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo