https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Libiąskie paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Kluski z makiem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań.
Kluski z makiem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. archiwum
Przepis na tradycyjne, wigilijne paluszki z makiem.

Wigilijne paluszki z makiem, rodzynkami, orzechami i miodem. Te proste, ale pyszne wigilijne danie. Potrawa zajęła II miejsce podczas XXI Konkursu Potraw Regionalnych „Przy chłopskim stole” w Wygiełzowie.

Składniki

  • 1/2 kg mąki 
  • 1/2 kg maku 
  • 2 jajka 
  • 10 dag rodzynek 
  • 10 dag orzechów włoskich 
  • 5 łyżek miodu 
  • woda 


Wykonanie

Z mąki, jajek i ciepłej wody zagnieść ciasto jak na makaron. Palcami szczypać po kawałku ciasta i między dłońmi wałkować małe kluseczki, wyglądem przypominające „paluszki”. Ugotować je w osolonej wodzie. Mak sparzyć i zostawić, aby się odcedził. Zemleć dwukrotnie. Dodać go niego miód, rodzynki i orzechy. Połączyć z ugotowanymi kluskami i wymieszać. Można też dodać odrobinę masła lub skórki pomarańczowej. 

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska